dimarts, 14 de gener del 2014

PRÀCTICA 6

CRISTAL·LITZACIÓ

El dia 29/11/2013 vam començar la pràctica número 6,que consistia en observar el procés de cristal·lització per evaporació del dissolvent i els diferents tipus de cristalls obtinguts amb l'ajuda de la lupa binocular. Com que vam haver de deixar evaporar les dissolucions, vam trigar un parell de classes a acabar la pràctica, que, el dia de portes obertes de la nostra escola, va ser exposada al laboratori amb les dels nostres companys.

Introducció

La matèria mineral por presentar-se a la natura sota dos formes:
-Amorfa: Els àtoms i molècules que formen la matèria mineral se situen en l'espai d'una forma desordenada.
-Cristal·lina: Els àtoms i molècules s'ordenen en l'espai segons formes geomètriques definides.
En alguns casos, la matèria mineral no només presenta una estructura cristal·lina internament, també la presenta externament en forma polièdrica més o menys perfecte : el cristall. A la nostra pràctica, buscàvem el poder observar-los i, com que els cristalls necessiten espai i temps per ser més perfectes, vam fer fotografies a gotes assecades amb el bec bunsen a més de les que vam fer a la cristal·lització acabada.

Les dues substàncies que vam fer servir per preparar les dissolucions van ser:
-NaCl (Clorur de sodi): També és conegut com a sal comuna (Halita,quan és el mineral). La sal té un paper molt important en la nostra alimentació i en la conservació d'aliments. També es fa servir per conservar les pells.
-CuSO4 (Sulfat de coure (II)): Es coneix amb bastants noms, com ara calcantita, vidriol romà, etc. Té moltes aplicacions: com a alguicida, en la fabricació de concentrats alimentaris per a animals, en adobs, en pesticides, en la indústria del cuir, en preparats medicinals...Encara que és tòxic per ingestió i inhalació i irrita la pell.

Material

Els  materials que vam fer servir van ser:
-NaCl
-CuSO4
-Vasos de precipiats
-Cristal·litzador
-Aigua
-Bec Bunsen
-Comptagotes
-Portaobjectes
-Microscopi i lupa binocular
-Vareta de vidre

Procediment

El primer que vam fer va ser preparar una dissolució saturada amb cada substància, és a dir, que les vam barrejar amb aigua fins que aquesta no va poder dissoldre més sòlid. Un cop les vam tenir saturades, les vam sobresaturar  (vam escalfar la dissolució perquè aquesta encara acceptés més sòlid : a més temperatura, més sòlid es dissol). Quan les vam tenir enllestides vam agafar una gota de cada solució i les vam assecar amb el bec Bunsen fins que es va evaporar l'aigua. Els cristalls que es van formar no tenien gaire color i estaven molt mal formats.Quan vam haver acabat, vam filtrar el que quedava (perquè si no no es podria cristal·litzar) i ho vam ficar dins d'un cristal·litzador. Uns dies després, vam poder veure que aquesta vegada eren molt més bonics i perfectes, amb l'ajuda de la lupa binocular i del microscopi.



Queralt Porcar 4t C
















































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada