dimecres, 26 de març del 2014

PRÀCTICA 9

EXTRACCIÓ D'ADN:

Per fer l'extracció d'ADN del fetge de pollastre vam triturar la carn barrejada amb sorra i la vam filtrar pel paper de filtre. Després vam possar-hi alcohol per a que els fils d'ADN es separessin. Al cap d'uns minuts, vam agafar amb un escuradents un tros de fil i seguidament el vam possar al porta per veure'l pel microscopi.




Amb les fruites vam fer més o menys el mateix. Dins d' una bosa vam ficar una maduixa i un kiwi per separat, les vam triturar i vam ficar 10 ml de sabó. Seguidament, vam ficar la pasta a una proveta i hi vam possar alcohol per separar les fibres d'ADN. Darrerament, vam agafar-les i observar-les al microscopi.



Alba Fernández 4t B











divendres, 7 de març del 2014

PRÀCTICA 8

SEPARACIÓ DELS COMPONENTS D'UNA MESCLA

Introducció:

Una mescla és un sistema material format per dos o més components barrejats, pero no combinats químicament. En una mescla no hi ha cap reacció química i els components mantenen les seves propietats.
En aquesta pràctica que vam fer el dia 21 de febrer vam separat els components de quatre mescles amb un mètode diferent a cadascuna.

Material:

- Aigua                         -Vas de precipitats                - Suport, pinça i nou
-Sorra                          - Matràs d'Erlenmeyer           - Oli
-Paper de filtre           - Embut                                    - Retoladors
- CuSO4                      - Vareta de vidre                    - Cristal·litzador
-Placa de petri            - NaCl

1) Filtració:

La filtració és una operació  que, basant-se en la mida diferent de les partícules , permet separar mescles hererogènies (sòlid-líquid) mitjançant filtres. El líquid és capaç de travessar el filtre, el qual reté les partícules de sòlid. Es fa passar el líquid a través d'un paper especial, anomenat paper de filtre. El paper de filtre és una mena de tamís, amb uns orificis molt petits que permeten el pas dels líquids però que impedeixen el pas dels sòlids. El líquid que travessa el filtre s'anomena filtrat, i el sòlid que ha quedat retingut pel filtre s'anomena residu.

Passos:

a- Mescla la sorra amb l'aigua al vas de precipitats.
b- Separa la mescla per filtració:
     -Doblega el paper de filtre per la meitat, després, torna'l a doblegar per la meitat de forma que quedi visible un quart del cercle. Seguidament, obre el paper de forma que s'adapti a l'embut on l'has introduir.
     -Subjecta l'embut a la pinça del suport i coloca-hi el matràs a sota.
     -Filtra la mescla.
c- Observa com l'aigua passa a través del paper de filtre neta i transparent.


2) Decantació

D'un sòlid: Si el sòlid és prou dens i gros, potser es dipositarà al fons del recipient. Així doncs, inclinat el recipient, es pot separar el líquid vessant-lo en un altre recipient sense que caigui el sòlid.
D'un líquid: Per separar líquids que no són solubles cal introduir la mescla en un embut de decantació i deixar que reposi fins que els líquids se separen en dues capes. Després, s'obre la clau i es deixa sortir el líquid de la capa inferior a poc a poc, i tanquem la clau quan falti poc perquè surti l'altre líquid. Per no contaminar els components de la mescla en separar-los, no és convenient aprofitar ni el final del primer líquid ni el començament del segon. Finalment, cal agafar un altre recipient i recollir el segon líquid.

Passos:

a- Mescla l'aigua i l'oli en un vas de precipitats.
És una tècnica per separar sòlids que es basa en el fet que quan un dissolvent arrosega una mescla de substàncies, de propietats semblants, a  través d'un suport, les substàncies es mouen a velocitats diferents, la qual cosa permet de separar-les. Cada component té un temps de pas característic a través del suport, anomenattemps de retenció.
b- Introdueix la mescla a l'embut de decantació i agita-la suaument.
c- Subjecta l'embut a la pinça i deixa-ho en repòs fins que se separin les dues fases.
d- Obre la clau fins que surti l'embut de la part inferior.
e- Treu el lìquid de la part superior.

3) Cromatografia en paper

Passos: 

a- Separa  els components de la tinta d'un bolígraf o retolador.

b- Retalla tires de paper de filtre de 2cm.

c- Pinta línes horitzontals a la tira de paper.
d- Posa 1cm de dissolvent a la placa de petri.
e- Introdueix el paper a la placa de petri. Procura que la línia de tinta no toqui directament el dissolvent.

4) Cristal·lització

(VEURE PRÀCTICA 6)



Queralt Porcar 4t C